17 Jul
17Jul

Друзі, у зв’язку з тим, що практично всі наші колеги- чоловіки отримали військовий досвід, ми вирішили на його підставі поділитися необхідними речами, які потрібні військовослужбовцю на різних етапах служби, і яких він не отримує як забезпечення ні при мобілізації  при проходженні КМБ, ні на наступних етапах служби. Так, забезпечення армійське зараз на дві голови вище, ніж ще рік тому.  Мобілізований справді отримує пакет необхідних речей, які дозволяють на базовому рівні пройти основні етапи служби. Проте, щоб забезпечити певною мірою мінімальний комфорт та зручність ми розкажемо, що варто  взяти з туристичного магазину для цих цілей. Ми не претендуємо на виключний список, його можна розширювати.  Ми вирішили обрати 10 позицій, що додадуть комфорту у війську  і звернути на них вашу увагу. 


1. Туристична надувна (самонадувна) подушка

  • Коли потрібно: уже на етапі КМБ, в польових умовах під час служби і навіть в казармі
  • Посилання на каталог: https://www.robinzon-ua.com.ua/ukr/podushki/
  • Ціна: від 136 грн.

Як це не дивно, подушку згадують більшість опитаних, бо це перше, що розриває вас з домом. Кожен турист знає, що ночівля в спальнику та наметі це прекрасний досвід і відпочинок, але коли сон зіпсований через те, що ти спиш на скомканому светрі чи рюкзаку, то наступний день втрачений.  І дійсно, подушка є важливим ключовим чинником, який за відносно невеликі гроші дозволить не перетворити ніч у страждання.  При виборі подушки треба орієнтуватися на такі ключові моменти а) вага б) тактильні особливості в) розмір.  Найлегші надувні подушки, їх вага часто не досягає навіть 100 грам, вони займають мінімум місця і їх люблять туристи-легкоходи за невагомість. Зроблені такі подушки з поліестеру   чи поліуретану,  і доволі приємні на дотик.  Регулювання жорсткості подушки відбувається надуванням,  що часто може бути їх недоліком.  В зв’язку з цим самонадувні подушки попри вагу вдвічі більшу виглядають більш комфортним варіантом, бо містять в собі піну яка розширюється разом з повітрям, і є більш м’якими. Часто такі подушки мають поверхню оздоблену велюром, як наприклад Terra Incognita Pillow, чи замшею як  Tramp комфорт UTRI-012. Взагалі в подушках часто можна шукати вершини комфорту, і вибрати навіть пухову надувну подушку на зразок Sea to Summit Aeros Down Pillow, але тут треба не забути, що ви все таки не в мандрівку в гори зібралися.   


2. Вкладка в спальний мішок (лайнер)

Так, держава надасть вам військовий спальник. Це буде важкий і теплий трисезонний спальник влітку. Часто спальники різні в підрозділах. Чи потрібно його міняти - це ваші особисті відчуття і вимоги. Багато наших знайомих для літа спеціально обрали собі ультралегкі спальники, що займають мало місця і не вантажать спину зайвою вагою . Подивіться легкі спальники тут, орієнтуватися потрібно приблизно на вагу 1 кг і температуру ліміту комфорту близько 1-5 градусів тепла.  

На даний момент, забезпечення військового не містить вкладок в спальники, хоча сам в цих умовах, коли людина часто спальником користується без належних водних процедур, чи не в зовсім чистому одязі це по суті must have.  Ця річ буде особливо актуальною, коли ви ще не втратите контроль над гігієною.  Саме цю основну функцію і буде виконувати вкладиш в спальник в армії. Він стане цим бар’єром, який не перетворить  ваш спальник  в розплідник небажаних бактерій, комах, бруду, неприємного запаху тощо. Бо саме «вкладку в спальник» можна легко і швидко випрати і висушити, тоді коли спальник ви не будете прати під час служби взагалі. Окрім функції гігієни, для осінньо-зимового періоду вкладиш може виконувати функцію додаткового зігріваючого елементу, як наприклад Sea To Summit Thermolite Reactor Extreme   чи Trimm THERMAL LINER MUMMY-F   


3. Розкладний ніж

Усі хто бачив фільми про «Рембо»  ймовірно в уяві склав уже для себе тип військового ножа. Проте, військовому найчастіше ніж потрібно для двох речей а) намазати масло б) відкрити банку з тушкованим м’ясом.

Саме ці речі і визначають прості функції які потрібно видивлятися обираючи ніж. Ми рекомендуємо лезо від 9 см, кліпсу і якісну сталь, як не вимагає спеціальної заточки.

Щоправда навіть такі ножі можуть бути доволі дорогі, якщо вони профільні, як для прикладу популярний SOG Pentagon XR 


Також зверніть увагу, що ніж також може бути зброєю, тому не зважаючи на те, що ви військовий для нього потрібні дозвільні документи поза службою. Більше про ножі їх формати прочитайте тут

Якщо ніж має в конструкції викрутку то манікюрні  ножиці, то тоді ви «впіймали бога за бороду» і стали другом усіх оточуючих.


4. Налобний ліхтарик


Зверніть увагу, ми спеціально акцентували на тому, що ліхтарик повинен бути налобним, щоб звільнити руки, коли ви ножем, наприклад, відкриваєте консерви.

Цей ліхтарик не є жодним чином заміною тактичному ліхтарику, який ви причепите до шолома, чи до автомату. Він повинен бути, щоб доповнювати ваш побут. 

Ми також НЕ рекомендуємо як основну характеристику визначати його яскравість (кількість люмен), швидше за все, більшість часу він буде працювати у вас в дуже ощадному режимі.

Важливими моментами на які потрібно звернути увагу.  а) наявність червоного світла б) вологозахищеність.

Ліхтарик на батерейках, буде більш практичним для військових цілей, бо ймовірно заряджати акумулятори у лісі кожного разу буде проблемою.

Купіть якісний ліхтарик який має ці ознаки, і це значно спростить вам життя як в темній казармі, так і в окопі, а потім, сподіваємось, ви використаєте його і в цивільних мандрівках.

Для прикладу подаємо вам декілька добрих варіантів

- Silva Scout 3X https://www.robinzon-ua.com.ua/ukr/catalog/acsessories/likhtar-nalobniy-silva-scout-3x/ 

- Black Diamond Spot https://www.robinzon-ua.com.ua/ukr/catalog/acsessories/nalobnyi-likhtar-black-diamond-spot-400/ 

- Black Diamond Storm 400 https://www.robinzon-ua.com.ua/ukr/catalog/acsessories/likhtarik-black-diamond-storm-400/43854/ 

- Mactronic Nomad https://www.robinzon-ua.com.ua/ukr/catalog/acsessories/likhtar-nalobnyi-mactronic-nomad-03-340-lm-rgb-kit/ 


5. Бівачний мішок

  • Коли потрібно: На етапах перебування в польових умовах. Лінія фронту, тренування, ночівлі під відкритим небом. Особлива актуальність в осінньо-зимовий період за наявності різноманітних опадів (дощ і сніг)
  • Посилання на каталог: https://www.robinzon-ua.com.ua/ukr/bivuachni-mishky/
  • Ціна: від 1200 грн


Бівуачні (бівачні) мішки це  чохли для спальних мішків, що дозволяють ночувати в умовах відсутності іншого додаткового спорядження, під "відкритим небом". Завданням бівуачного мішка є захист вашого спальника від різноманітних зовнішніх впливів, таких як волога, бруд, пилюка, вітер, тощо. Зверніть увагу, що бівачний мішок для тривалого використання це не просто кусок поліестеру чи нейлону, чи не «приведи боже» поліетилену. Такі матеріали дозволяють комфортно використовувати спальник лише впродовж дуже короткого часу (2-3 години). Після цього спальник стане мокрим не від опадів, а від випаровувань вашого тіла. Тому шукайте мішок з мембраною, і чим вищі її характеристики паропровідності, тим краще. Як приклад Бівачний мішок Neve Robinson . Водовідштовхуваність - паропровідність в цьому випадку виглядає як - 100000 mm, /10000 gr/m2/24hrs. Трошки простіші характеристики Highlander Hawk Bivvy Bag  чи бівуачний мішок Fjord Nansen Lenvik  


6. Пальник та газ


Насамперед для цілей літа весни та осені ми говоримо виключно про газові пальники на різьбовий балон.

Найпростіше, це маленький і легкий пальник призначений для використання з дуже маленьким казанком, чи горнятком. Він ніколи не буде вам обузою і займе зовсім мало місця.

Інший варіант це пальник з виносним шлангом для стійкості. Використовуючи такий варіант ви отримаєте значно стабільніший варіант, що дозволить ставити на нього трошки більший посуд. Такий пальник можна використовувати на двох-трьох осіб.

Маючи газ і засіб для приготування гарячої води ви зможете приготувати собі каву чи чай не тоді коли вам запропонують, а коли захочеться, а це вже певна розкіш в цих умовах.


Рекомандовані особисті пальники:

Tramp титановий UTRG-048 – суперлегкий, доволі потужній, за рахунок розкидних лапок може помістити доволі великий казанок 

Terra incognita Antares – невеликий пальник з додатковим захистом від вітру і п’єзопідпалом 

Primus Essential Trail Stove – основна фішка цього пальника економність газу, невеликий розмір, стійкість, в тому числі вітростійкість.

Пальники на виносному балоні:

Terra Incognita Atlas- недорогий пальник з виносним шлангом для газу, який запаковується  в пластиковий бокс.

Tramp зі шлангом та вітрозахистом UTRG-047 – схожий до вищенаведеного  за функціоналом там розміром


7. Засоби боротьби з комарами, кліщами тощо. Спреї, москітна сітка


Як це не сумно, служба в Збройних силах  дуже часто схожа на туризм. Ночуєш на природі, готуєш їсти на вогні, дихаєш свіжим повітрям. І є вороги. Однакові і різні. Росія – яку, на жаль, не вбити спреєм  і комахи та кліщі проти яких ми маємо засоби.

Для боротьби з комарами ми рекомендуємо взяти засіб з високим вмістом речовини ДЕТА (Diethyltoluamide) , як приклад можна використати недорогий Спрей від комах BaseCamp DEET 50 

На етапі без бойових дій, можна використовувати москітну сітку на голову, якщо шкода від комарів переходить в розряд стихійного лиха.

Якщо хочете вникнути в деталі прочитайте детальну статтю на цю тему


8. Одяг, взуття (шкарпетки, термобілизна, кросівки)

Держава забезпечить вас базовим набором, але тут вам точно знадобляться додаткові варіанти, як для комфорту, так і просто на заміну.

Труси – рекомендуємо взяти для міжсезоння тонкий варіант на шерсті Merino wool 160g. Майже в кожного виробника в термобілизні є такий варіант. Як приклад можна обрати Lasting NORO. Легкі, довго не впитують запахи, швидко сохнуть - все що треба коли рухаєшся в теплих і жарких умовах.

Шкарпетки -  для міжсезоння рекомендуємо використовувати поєднання штучних волокон з coolmax, а для зими ми прихильники використання шерсті меріно товстої в'язки.

Кросівки – кросівки вам знадобляться для відпочинку ніг. Держава вам видасть ймовірно черевики Талани, які доволі непогано виконують свою функцію. Проте, довгий час в таких черевиках перебувати дуже важко. Тому ми рекомендуємо мати кросівки як запасний полегшений варіант. І так, вам не підійдуть класичні міські кросівки, які ви використовуєте щодень.  Добрим рішення може бути LOWA Sirkos Evo GTX LO чи   Zamberlan 217 Free Blast GTX  , Asolo Agent Evo GV MM.   Це моделі з мембраною Gore-tex на стабільній підошві, і зручні як для тривалого трекінгу так і для спокійного використання.


9. Засоби очистки води (таблетки, фільтри для пиття)


Ви неодноразово чули розповіді про те, як військовим доводилося боротися з зневодненням через відсутність питної води, включно з питтям буквально з калюжі, що також приводить до виникнення шлункових проблем. 

Наша порада, коли ви вирушаєте до лінії фронту вам просто необхідно мати з собою, як засіб першої лінії, фільтр для води на зразок LifeStraw Peak Solo. Такі фільтри дозволяють пити воду з будь-якого джерела та водойми, і навіть з калюжі. Вони широко використовуються міжнародними організаціями в багатьох країнах Африки, де проблема питної води є ключовою. Також для знезараження можна використовувати різноманітні таблетки  на зразок Dutrion Travel Kit  чи Lifesystems Chlorine  


10. Компас

Пояснювати важливість компасу в цих умовах мабуть недоречно. Ймовірно, якщо ви потрапите у війська, де компас також використовується для визначення координат і наведення, то вам їх видадуть. Проте компас незамінний на усіх стадіях і знадобиться на етапі навчання з орієнтування та картографії, а згодом і на практиці.


Ми щиро бажаємо, щоб усе перелічене тут після служби ви змогли привезти додому, і згодом використовували в туристичних цілях. Ми також розуміємо, що цей список можна доповнювати, але ми вирішили зупинитися на цих десяти позиціях, які точно зможуть полегшити ваш військовий побут.